Doping är förbjudet inom all Idrott. I RF:s stadgar står det att ”SF aktivt ska arbeta för en dopingfri verksamhet inom förbundet och sina medlemsföreningar samt upprätta plan för antidopingarbetet”
Svenska Castingförbundet vill genom detta antidopingprogram förmedla aktuell och nödvändig information till alla våra medlemmar för att hela våran organisation ska kunna verka för en rättvis, hälsobringande och dopingfri idrott. Detta antidopingprogram skall också användas som stöd vid ett eventuellt dopingfall inom Castingidrotten samt för att medverka i ett nationellt gemensamt arbete mot doping.
SCF:s styrelse har det yttersta ansvaret för antidopingfrågor inom Förbundet med delegerat ansvar till kansliet och tävlingskommittén för det kontinuerliga arbetet samt för koordinering, översyn och uppföljning av antidopingprogrammet.
Loa Andersson är utsedd av styrelsen till kontaktperson för antidoping. Eftersom Loa är anställd av Svenska Castingförbundet och arbetar nära andra idrotter och RF så får han aktuell information angående det nationella arbete som genomförs av svensk idrott. Loa ansvarar också för att varje år runt påsk uppdatera antidopingprogrammet vid behov samt informera alla medlemmar om uppdateringen.
Uppföljning av handlingsplanen genomförs av Loa i samband med uppdatering av antidopingprogrammet.
För handläggning av dopingärenden ansvarar SCF:s styrelse. Behandlingen av ärenden sker enligt RF:s stadgar, 13 kapitlet, ”Regler mot doping” samt 14 kapitlet ”Bestraffningsärenden” samt SCF:s stadgar. För mer information se punkt 3, ”Juridiska aspekter”
Kontakt:
Loa Andersson
072-0182529
För handläggning av dopingärenden ansvarar SCF:s styrelse. Behandlingen av ärenden sker enligt RF:s stadgar, 13 kapitlet, ”Regler mot doping” samt 14 kapitlet ”Bestraffningsärenden” samt SCF:s stadgar.
Tävlande som efter positivt dopingprov bestraffas enligt RF:s stadgar 13 kapitlet, ”Regler mot doping” och 14 kapitlet ”Bestraffningsärenden” samt SCF:s tävlingsreglemente, kan förutom den direkta straffpåföljden åläggas att återbetala de utlägg som SCF haft för den tävlandes träning och tävling under det år förseelsen inträffade.
Idrottare som tillhör Elit och tävlar i SM och internationella tävlingar ska genomföra den webbaserade utbildningen ”Ren Vinnare” och kunna visa upp det diplom man erhåller efter avslutad utbildning. Vid utebliven utbildning har inte idrottaren rätt till ersättning under internationella tävlingar.
Inom Casting och Flugkastning är det misstagsdoping som är mest relevant att jobba med då aktiv doping inte medför några större fördelar under tävling och träning. Substanser som kan vara aktuella är olika Astmamediciner och kosttillskott.
Syftet med genomförande av dopingkontroller inom Svensk Casting och Flugkastning är att uppnå en preventiv effekt för att avskräcka från användande av dopingpreparat. RF svarar för kontrollutförande i samarbete med SCF.
SCF rapporterar i god tid före till RF:s Antidopinggrupp om läger, samlingar och tävlingsprogram samt bistår vid varje tillfälle RF:s antidopinggrupp med nödvändig information för att underlätta genomförandet av dopingkontroller i samband med tävlingar och läger.
Kontrollerna riktas till utövare i såväl junior-, dam- och herrlandslaget. De som utgör truppen till VM, EM, World Games samt JEM prioriteras.
Kontrollerna kan genomföras under tävlingar, träningssamlingar och vid träning i hemmaföreningen.
Tävlingar som prioriteras är uttagningstävlingar, samt SM och internationella tävlingar som arrangeras i Sverige.
Kunskapsnivån om doping i allmänhet hos medlemsföreningar och elit har en stor utvecklingspotential. Dock finns det en positiv attityd mot antidoping i hela våran verksamhet som är motståndskraftig.
Elitaktiva ska genomföra den webbaserade utbildningen ”Ren Vinnare”. Efter avslutad utbildning ska den elitaktiva kunna visa upp det diplom man erhåller efter avslutad utbildning. Då kan förbundet erbjuda den elitaktiva ersättningen under internationella tävlingar och andra ersättningsberättigade aktiviteter.
Medlemsföreningar rekommenderas att med sina medlemmar titta på filmen ”Riskerna med kosttillskott” som finns på Youtube. Föreningen rekommenderas också att med sina medlemmar läsa broschyren ”Tänk efter före” för att få förståelse i att det är varje individs ansvar att ta reda på om den medicin eller det kosttillskott man äter är doping klassat.
Utöver detta ska SCF under utbildningsträffar visa filmerna ”Svensk antidopings vision” samt ”Riskerna med kosttillskott” och föra en dialog med kursdeltagarna om misstagsdoping och vad man bör tänka på.
SCF uppmanar alla medlemmar att vid varje tillfälle alltid arbeta mot användning av droger och otillåtna preparat inom idrotten.
SCF sätter också stor vikt vid att samtliga medlemmar uppträder korrekt och agerar som en representant för svensk casting och flugkastning.
SCF avser att genomföra detta antidopingprogram enligt följande plan: | |
Fastställande av rutiner för handläggning av dopingfrågor inom SCF | April 2018 |
Presentation och beslut om godkännande i Förbundsstyrelsen | April 2018 |
Godkännande av RF:s antidopinggrupp | Maj 2018 |
Information av samtliga aktiva via SCF:s hemsida | Maj 2018 |
Information till samtliga domare och domarkommitté via utskick | Maj 2018 |
Presentation genom nyhetsbrev till samtliga föreningar | Maj 2018 |
Presentation av antidopingprogrammet på SCF:s årsmöte | Mars 2019 |
Elit, domare och domarkommitté utbildas via ”Ren vinnare” | Maj 2018 |
Utvärdering och eventuell revidering av programmet årligen | Påsk |
Det är SCF:s förhoppning att genom detta handlingsprogram kunna eliminera både medicinskt och etiskt skadliga effekter som ett användande av otillåtna dopingpreparat innebär. Det är också SCF:s intention att på ett aktivt sätt delta i det internationella arbetet för en dopingfri Casting och Flugkastning.
Stockholm den 25 April 2018
Loa Andersson
Svenska Castingförbundet
Antidopingsansvarig
För att ladda ner och spara Antidoping programmet tryck på knappen nedan