Castingsport

Du är här: Hem / Svenska Mästerskapen Skövde 2023

Svenska Mästerskapen Skövde 2023

SM tävlingen där vi tävlar tillsammans i lag!

Nu gör vi något vi inte tidgare gjort på SM-veckan!

Castingsporten finns på plats i Skövde under SM veckan vinter 2023, vi kommer att delta med en gren, fast ett format som vi aldrig tidgare ställt upp med på SM veckan. Formatet är lagtävling i grenen Haspel Arenberg.

Alla deltagande föreningar får ställa upp med tre- fyra deltagare som sedan kommer möta andra föreningar från Sverige. Lagen består av herrar, damer eller mixat.

Att tävla i lag i grenen Haspel Arenberg har funnits länge och det har traditionsmässigt varit att den vinnande föreningen planerar och genomför nästkommande SM. Men nu vill vi visa upp den här tävlingsformen för Skövde och Sverige. Vi arrangerar tävlingen tillsammans med Skövde Sportfiskeklubb.

Tävlingen kommer att genomföras inomhus i Billingehovs tennishall i Skövde.

Billingehov

Prova på att kasta med spö!

Under våra tävlingsdagar i Skövde kommer du att kunna prova på grenen men även andra roliga aktiviteter i kast med spö. Tillsammans med oss och Skövde sportfiskeklubb bjuder vi in till härlig prova på för alla åldrar!

SM veckan

SM veckan arrangeras två gånger om året, sommar och vinter. Konceptet SM vecka handlar om att skapa en folkfest där besökare får chansen att på nära håll uppleva avgörandets ögonblick och se idrotter man tidigare kanske inte visste fanns.

Passa på att uppleva massa härlig idrott och gemenskap när SM Veckan kommer till Skövde!

 

 

Skövde Sportfiskeklubb

I klubben håller vi på med de flesta former av fiske. Några är specialinriktade som fiske efter Karp, tävlingsmete eller flugfiske. Men de flesta av oss fiskar bara för lugnet i naturen och avkoppling. Social samvaro och att träffa likasinnade är andra anledningar för att vara med i en fiskeklubb.

Klubben arrenderar ett antal sjöar där medlemmar får fiska. I en av de större sjöarna (Ormsjön) har vi båtar som medlemmarna kan låna.

På våren anordnar vi av tradition fiskeresor till Skåne och Bohuslän för havsöringsfiske, i september till Trysil och/eller Höljes för fiske i strömmande vatten efter främst harr.

Vintertid när vi inte isfiskar har vi verksamhet i vår lokal på Gröna vägen 44 i Skövde. Om/när intresse finns ordnar vi studiecirklar i flugbindning, jiggtillverkning, spöbyggnad och ibland knivtillverkning.

Tävlingsupplägg- Lagtävling

Lag-SM inomhus avgörs i gren 3, haspel Arenberg. Varje lag består av 3-4 personer, laget kan bestå av både herrar och damer. Dessutom kan laget bestå utav kastare vilka inte tillhör samma förening. För att vara berättigad till Svenska RF tecknet måste samtliga kastare tillhöra en förening ansluten till SCF. Vilket innebär att kastare som ej tillhör SCF tex internationella lag kan delta men är ej berättigad ett RF tecken. 

Matchspel:  Vid varje enskild match ställer resp. lag upp med 3 kastare. 

Samtliga lag möter varandra en gång (”alla möter alla principen”), en seger erhåller 1 poäng, lika 0.5 poäng. Pågrund av den poängräkningen som sker i de individuella matcherna förekommer i praktiken aldrig ett oavgjort resultat. Det lag som i slutet av tävlingen erhållit flest poäng koras till Svenska Mästare. 

Det lag som har hemmamatch skall minst 15 minuter före nästa match ha överlämnat sin laguppställning till motståndarlaget. Information om vilket lag som har hemmamatch i respektive omgång ges ut av tävlingsledningen innan tävlingarnas början. 

Individuella Matcher:  En Match tar ca 1 timme och består av 9 individuella matcher. En seger genererar 1 poäng, oavgjort 0.5 poäng. Första lag som uppnår minst poängsumman 4.5 poäng vinner matchen, vilket innebär att varje match avgörs i bäst av 9 matcher. Segraren i en individuell match är den kastare som uppnår flest poäng i en serie, om båda kastarna har lika många poäng, räknas flest 10:or, om båda kastarna i sin tur har lika många 10:or räknas 8:or följt av 6:or osv. till dess att någon vunnit, om det inte går att särskilja kastarna på detta sätt blir resultatet i matchen oavgjort och genererar 0,5 poäng till vaddera lag. Om båda lagen erhåller 4,5 poäng vaddera vinner det lag som har den högsta totalsumman av alla poäng i de individuella matcherna. 

Ålder och klass:  Det finns inga åldersbegränsningar på deltagarna, det finns heller inga klassindelningar. För att inte matcherna skall dra ut på tiden rekommenderar vi att kastarna skall ha ett genomsnittligt resultat på minst 70 poäng. Tävlingsledningen har rätt att avbryta en match då de anser att en match tar för lång tid eller på annat sätt inte följer tidschemat. Vinnande lag kommer då att vara det lag som har uppnått flest poäng. 

Grenbeskrivning Haspel Arenberg

Castingförbundets vision År 2025 är Svenska Castingförbundet en av Riksidrotts-förbundets mest moderna organisationer med 100.000 medlemmar som varje år brinner för att kasta och för att vara en del av en enkel, jämlik och fördomsfri verksamhet. Vi har en verksamhet som står för gemenskap och glädje, där människor i alla åldrar trivs och mår bra och där internationella framgångar är en del av vardagen.