Castingsport

Du är här: Hem / Förbundet / Om oss / Utvecklingsprojekt

Utvecklingsprojekt

Utvecklings- projekt

Pågående utvecklingsprojekt.

Vi bygger Europas första kastpoolsanläggning!

Sedan en tid tillbaka driver Svenska Castingförbundet ett utvecklingsprojekt med ansatsen att i Karlshamn, Blekinge, bygga Europas första Kastpoolsanläggning. En arena och mötesplats för casting och flugkastning, för de som tycker om att kasta med spö. Det kommer att vara en unik anläggning, med ett stort upptagningsområde, vilket gör att förbundet ser potentialen i att från start bygga en gränsöverskridande samverkan mellan flera olika intressenter, lokalt, regionalt och internationellt, som har intresse av att vara en del av anläggningen. 

Läs mer om kastpoolsprojektet här!

Fritidsbanken

Castingförbundet har letat efter mötesplatser där man på ett bra sätt kan nå ut till många människor och skapa intresse för att kasta med spö, och om man vill, även träna och tävla i sporterna casting och flugkastning.

– När vi upptäckte Fritidsbankens idé förstod vi att vi hittat den mötesplats vi sökt, och nu är vi igång, säger Lise-Lotte Janson, utvecklingsansvarig på Svenska Castingförbundet.

Just nu besöker Castingförbundet ett antal Fritidsbanker i landet för att lära sig mer om på vilket sätt förbundet kan stötta Fritidsbankerna i sitt arbete med att sprida kunskap om Castingsport och kasta med spö.

– Även om vi vet att de flesta människorna har ett kastspö hemma i garderoben så tror vi att Fritidsbanken bidrar till att fler vill prova på att kasta, utan krok, säger David Mathiasson, verksamhetsledare Fritidsbanken Sverige.

 

Pilotverksamhet

Fritidsbanken vill etablera samarbeten med fler idrotter och specialförbund, och på så sätt bidra till att fler människor enkelt och utan kostnad kan prova olika idrotter. Samarbetet med Castingförbundet har precis påbörjats och vi hoppas att det ska bli ett fruktbart samarbete för båda parter. Samarbetet har inletts med en pilotverksamhet som syftar till att ge kunskap om varandras verksamheter med målet att inspirera alla Fritidsbanker som under 2021 vill introducera kasta med spö-aktiviteter. För att underlätta för personalen på Fritidsbankerna, kommer Castingförbundet att ta fram ett ”Casting Fritidsbanks Kit” med utrustning och aktivitetstips, och dela ut till de Fritidsbanker som vill prova.

Om du vill veta mer om Castingförbundets samarbete med Fritidsbanken är du välkommen att höra av dig. Skicka ett mail till casting@casting.rf.se så hör vi av oss till.

Idrott för äldre

Med projektnamnet ”Casting är vår fluga” genomför Castingförbundet ett pilotprojekt tillsammans med ett urval av föreningar, från Piteå i Norr till Trelleborg i söder.

Mål med projektet är att de som deltar i aktiviteterna ska uppnå ett fysiskt och psykiskt välmående, röra på sig, möta andra och inte sitta ensam hemma. Samt att få medverkande föreningar att aktivera medlemmar som är 65 + och att inspirera fler att bli medlemmar i föreningen.

Förhoppningen är att genom projektet testa och utveckla ett arbetssätt som gör att föreningarna kan nå sina mål med idrott för äldre och att målgruppen därigenom uppnår ett fysiskt och psykiskt välmående och att utveckla ett arbetssätt som kan erbjudas alla medlemsföreningar. För att nå uppsatta mål i projektet är de två viktigaste framgångsfaktorerna samverkan, och att de rätta förutsättningarna finns på plats för varje enskild förening. Läs mer om projektet, klicka på länken Idrott för äldre.