Castingsport

Du är här: Hem / En julhälsning från Castingförbundet!

Året 2022 börjar närma sig sitt slut, i skrivande stund är det endast tolv dagar kvar tills vi skålar in det nya året 2023 och vem vet vad som väntar då? Ja det kan vi låta vänta och för stunden passa på att tänka tillbaka på allt som hänt senaste året.

För svensk Castingsport har det varit ett år fyllt med framgångar av diverse slag men även utmaningar från olika håll. Tillsammans med styrelsen, våra föreningar och eldsjälar där ute har vi tagit jättekliv i att utveckla Castingsporten på så sätt att den blivit mer tillgänglig för alla som vill prova på att kasta med spö. För det är precis det, det handlar om, kasta med spö för att det är roligt och så utmanande som du vill att det ska vara! Fiska, träna, tävla eller satsa på att bli bäst i världen, du kan välja helt själv. Nu tycker jag vi summerar lite av året… Jag har säkert glömt flera saker men det som kommer till mig när jag sitter här och skriver som stolt anställd på Castingförbundet är…

Under året har vi sålt närmare 90 skolväskor som förhoppningsvis skapar många fina stunder på raster eller rörelsepauser. Vi hoppas att alla dom barn som fått testa på och vill hitta ut till en förening eller ett fiskevatten gör det. Det jobbet kommer att pågå lång tid fram över, vi är flera som jobbar för att det ska hända och dom viktigaste av allt är våra föreningar som öppnar upp sin verksamhet för barnen som drömmer om att sätta pluggen mitt i prick eller fånga den där stora fisken som får spötoppen att böja sig sådär läskigt mycket.

Nog har vi som älskar Castingsporten alltid vetat att vi är bland dom bästa i världen på att svinga spö rent tekniskt, men om ni som läser detta missat årets framgångar på världsmästerskapen i Flugkastning och Casting kommer här en sammanfattning. FJORTON VM MEDALJER! Ja ni läste rätt. Tretton av dessa medaljer vann vi i ren och skär flugkastning varav fem blev guld. En trupp på femton kastare åkte till Norge i augusti för att försöka vinna så många medaljer som möjligt, i år var det en rekordstor trupp som fick chansen. En av dessa fjorton medaljer vann Lars-Eric Ericsson under VM i Casting som gick av stapeln i Estland. Det här kan man väl kalla ett lyckat år för Castingsportens elit?

Under året har vi även fått välkomna tre nya föreningar in i vår gemenskap, Vinga IF, Peshku SFK och vårt nyaste tillskott Föreningen Motala Flugfiskare. Här vill jag passa på att presentera Motalas flugfiskare lite närmre, en förening som blev medlemmar bara för någon vecka sedan.

Föreningen Motala Flugfiskare bildades 1985 och är öppen för alla som har en passion för flugfiske. Flugfiske handlar inte bara om att fånga fisk. Det är en hobby, en livsstil och ett sätt att umgås med varandra och naturen. Flugfiske bedriver vi främst under sommarhalvåret och då gärna tillsammans, vid någon av föreningens anordnade fiskeresor. Under vinterhalvåret ordnar vi studiecirklar där vi binder flugor, bygger egna spön eller slöjdar annan utrustning såsom håvar och knivar med mera. Ofta förbisett, men att bara utbyta erfarenheter kring en kopp kaffe kan vara en bra genväg till ett bättre fiske. 

Vi hoppas att vårt medlemskap i Castingförbundet ska bredda föreningens verksamhet, förnya och utveckla vår ungdomsverksamhet samt även bidra till att vi kan värva nya medlemmar. 

Inte nog med att vi redan fått tre nya föreningar så ha vi fem föreningar som förbereder sina ansökningar inför deras årsmöten i mars månad. Håll utkik, snart blir vi ännu fler.

Snart ska jag avsluta men väl värt att nämna är även vår nya elitsatsning. Vi har precis påbörjat ett samarbete med friidrottens kastcentrum i Växjö, ett samarbete som vi hoppas kommer leda till bättre elitplaner och mer kunskap om hur vi kan utveckla oss i våra längdgrenar. Det ska bli en spännande resa. Vi är även i startgroparna i att äntligen börja jobba med Parasport ute i våra föreningar, äntligen ska vi göra vår sport mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Till vår hjälp har vi anställt en mycket intressant och bra person. En presentation av honom kommer i sin helhet inom kort.

Men nu tror jag att det är dags att avsluta, som rubriken lyder, en julhälsning från Castingförbundet, ja nu är det ju jag Sara som föreningsutvecklare som skriver denna hälsning men jag tror nog att alla i styrelsen håller med mig i allt jag skrivit ovan. Vi är ett förbund som vill mycket och vågar utmana, för att vi ska lyckas behöver vi mod och uthållighet. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till min kollega Lise-Lotte Janson som alltid finns där, tillsammans klarar vi många utmaningar. Jag tackar även styrelsen för deras arbete under året. Till sist tackar jag alla er som på ett eller annat sätt bidragit och bidrar till den utveckling som förbundet gör för att fler ska få uppleva känslan av det perfekta kastet och bli en del av vår gemenskap.

Ta hand om varandra, njut av julmaten, ta gärna en kaka för mycket och ligg extra länge i sängen så ses och hörs vi år 2023 igen.

God Jul och Gott Nytt år!