Så blir din förening medlem i Svenska Castingförbundet
Introduktion: Denna lathund vänder sig till föreningar som ännu inte är medlemmar i Svenska Castingförbundet. Här beskrivs processen steg för steg. Genom att följa denna guide kan er förening snabbt och enkelt ansöka om medlemskap. (Obs: Ett medlemskap i Castingförbundet innebär också att föreningen blir en del av Riksidrottsförbundet och får ta del av idrottsrörelsens förmåner.) Castingsporten samlar personer som älskar att kasta med spö och sportfiskare i alla åldrar. Ett medlemskap i Svenska Castingförbundet gör att er förening blir en del av gemenskapen inom idrotten.
Steg 1: Årsmötesbeslut om att ansöka om medlemskap
Ert första steg är ett formellt beslut på årsmötet om att föreningen vill ansluta sig till Svenska Castingförbundet. Om ni nyligen haft årsmöte eller om nästa ordinarie årsmöte ligger långt fram i tiden, kan ni kalla till ett extra årsmöte enbart för detta beslut. Det viktiga är att beslutet protokollförs tydligt. Se till att det framgår i mötesprotokollet att årsmötet (eller extra årsmötet) beslutat att ansöka om medlemskap i Svenska Castingförbundet. Ett exempel på formulering i protokollet: “Extra årsmötet beslutade att ansöka om medlemskap i Svenska Castingförbundet”.
Tips: Kallar ni till ett extra årsmöte kan det med fördel hållas i anslutning till ett styrelsemöte för att förenkla processen. Glöm inte att justera och skriva under protokollet efter mötet – det kommer att behövas vid ansökan.
Steg 2: Kontrollera föreningsnamnet (idrottskoppling)
Eftersom Svenska Castingförbundet är anslutet till RF ställs kravet att föreningens namn har en idrottskoppling. I praktiken betyder det att ord som klubb, förening eller sällskap bör ingå i namnet. De flesta sportfiskeklubbar har redan detta, men om ert namn saknar en sådan beteckning kan ni behöva göra en namnändring.
Om namnbyte krävs måste även detta beslutas av årsmötet och föreningens stadgar behöver uppdateras med det nya namnet. Planera i så fall att namnändringen beslutas samtidigt som medlemskapsbeslutet på det extra årsmötet – då slipper ni hålla flera möten. Det behöver inte vara krångligt att byta namn, och ni behöver inte ändra logga eller profil – det viktiga är att det officiella namnet (knytet till organisationsnumret) uppfyller kraven. Till exempel kan en förening som idag heter ”Mjölbys Flugfiskare” behöva lägga till en beteckning och byta namn till ”Mjölbys Flugfiskeklubb”.
För att genomföra namnbytet i praktiken gör ni en anmälan om namnändring hos Skatteverket, klicka här,där ni registrerar föreningens namn och organisationsnummer). Skatteverkets e-tjänst eller blankett för föreningsändringar används för detta ändamål. Se till att ha det nya namnet godkänt innan ni skickar in medlemsansökan.
Steg 3: Säkerställ att stadgarna följer RF:s normalstadgar
En grundförutsättning för medlemskap är att era föreningsstadgar (d.v.s. era regler och föreningens “grundlag”) inte avviker från Riksidrottsförbundets normalstadgar för idrottsföreningar. Detta innebär att era stadgar bör uppfylla de krav som RF ställer på demokrati, namn, syfte, beslutande organ m.m. RF tillhandahåller en stadgemall (normalstadgar) som ni kan utgå ifrån.
Om ni redan är en etablerad sportfiskeförening har ni troligen stadgar på plats – jämför dem gärna med RF:s mall och uppdatera vid behov så att de överensstämmer. Det är också möjligt att skriva under ett tillägg istället för att ändra stadgarna som innebär att när ni bedriver kasta med spöverksamhet följer ni RF:s stadgar.
Tips: Innan ni formellt ansöker kan ni med fördel låta Svenska Castingförbundet granska era stadgar i förväg. Kontakta förbundets föreningsutvecklare och skicka stadgarna för genomläsning som snabbt hjälpa dig se om något behöver justeras för att följa RF:s regler, så att du kan göra alla nödvändiga ändringar redan på det extra årsmötet. Att ha korrekta stadgar från början gör att er ansökan behandlas smidigare och snabbare.
Steg 4: Skicka in ansökan och bifoga nödvändiga handlingar
När årsmötesbeslutet och stadgarna är klara är det dags att skicka in ansökan om medlemskap. Själva ansökan görs digitalt via Riksidrottsförbundets formulär, där ni fyller i uppgifter om föreningen och vilket förbund ni vill ansluta er till – i detta fall Svenska Castingförbundet.
I ansökan kommer ni behöva bifoga vissa dokument elektroniskt, framförallt:
• Föreningens stadgar (den senaste antagna versionen i PDF-format)
• Protokoll från årsmötet/extra årsmötet där medlemskapsbeslutet togs (inklusive eventuellt beslut om namnändring)
Se till att det protokoll ni bifogar är justerat och undertecknat av mötesordförande och justerare, eftersom ett icke-underskrivet protokoll inte är giltigt. OBS! Ofullständiga handlingar (t.ex. ojusterat protokoll) kan försena processen, så dubbelkolla att allt är i ordning innan ni skickar in. När formuläret är ifyllt och bilagorna är uppladdade, skicka in ansökan online. Ni bör få en bekräftelse på att RF mottagit er ansökan om inträde.
Steg 5: Betala medlemsavgiften till Castingförbundet
För att medlemskapet ska gå igenom behöver föreningen också betala medlemsavgiften till Svenska Castingförbundet. Årsavgiften är för närvarande 300 kronor per år för hela föreningen. Normalt betalas avgiften efter att ansökan blivit godkänd. Följ de instruktioner ni får från Castingförbundet beträffande betalning. Om ni ansöker sent på året kan det hända att ni betalar för nästkommande år. När avgiften är erlagd och ansökan är godkänd blir er förening formellt medlem i Svenska Castingförbundet.
Ytterligare tips och kontaktuppgifter
• Ta hjälp vid behov: Tveka inte att kontakta Svenska Castingförbundet under processen – vi finns här för att hjälpa dig. Förbundets föreningsutvecklare svarar gärna på frågor och kan även besöka er förening om ni önskar. Kontakta förbundet på casting@casting.rf.se så återkopplar vi direkt till dig.
• Regioner och RF-SISU-stöd: När ni blir medlemmar i Castingförbundet tillhör ni automatiskt en region inom förbundet, och därigenom ert regionala RF-SISU distriktsidrottsförbund. De kan ge er värdefullt stöd i att utveckla er förening. Ta kontakt med RF-SISU i ert distrikt för att fåråd om t.ex. utbildningar, ekonomiskt stöd (LOK-stöd, projektbidrag) och administration (t.ex. IdrottOnline-medlemsregister). Genom RF-medlemskapet omfattas er förening även av RF:s grundförsäkring via Folksam, vilket ger trygghet för er verksamhet utan extra kostnad.
• Utnyttja Castingförbundets resurser: Som medlem kan ni dra nytta av Castingförbundets satsningar och material. Kika gärna på förbundets hemsida under Medlemsförmåner för att se vad som erbjuds. Just nu har förbundet en kampanj där nya medlemsföreningar får ett startpaket som innehåller en kastkurs med instruktör samt en föreningsväska med kastspön, rullar, linor, pluggar, kastmål och tips på kastlekar. Detta kan ge er verksamhet en flygande start när ni blivit medlemmar.
• Nyttja RF:s verktyg och mallar: För att underlätta föreningsarbetet, använd de mallar och verktyg som finns tillgängliga. RF:s stadgemall för idrottsföreningar är ett bra stöd för att ha korrekta stadgar. IdrottOnline är systemet för medlemshantering som ni kommer att använda – se till att registrera er och hålla information uppdaterad när ni blivit medlemmar (RF-SISU kan hjälpa er komma igång om ni inte använt systemet tidigare).
• Dubbelkolla innan inskick: Avslutningsvis, gå igenom denna checklista en extra gång innan ni skickar in allt. Har ni:
- o Beslutsprotokoll från årsmöte/extra årsmöte som tydligt säger att ni ska ansöka om medlemskap? o Stadgar som följer RF:s norm (och uppdaterade vid behov)?
- o Korrekt föreningsnamn med ”förening/klubb/sällskap” i?
- o Bifogat stadgar och justerat protokoll i er digitala ansökan?
- o Betalat eller förberett betalning av medlemsavgiften (300 kr)?
Lycka till med er ansökan och varmt välkomna in i Svenska Castingförbundets gemenskap!